Cum să construieşti cu lut…şi comunitatea

Vreau să vă arat cum m-a ajutat arhitectura să schimb viaţa comunităţii mele deschizând noi oportunităţi.
Preluat de aici.
M-am născut în Burkina Faso. Conform Băncii Mondiale, aceasta este una dintre cele mai sărace ţări din lume, dar cum este oare să creşti într-un asemenea loc? Eu sunt un exemplu. M-am născut în satul Gando. Nu exista electricitate, nici acces la apa potabilă şi nici şcoli. Dar tatăl meu voia ca eu să învăţ să citesc şi să scriu. De aceea, mi-am lăsat familia şi am plecat la oraş când aveam 7 ani departe de satul meu şi departe de familia mea. Acolo am stat într-o astfel de clasă împreună cu peste 150 de copii timp de şase ani. În acest timp, am realizat venind la şcoală că mulţi colegi muriseră.

Nu s-au schimbat prea multe între timp. În satul meu încă nu există electricitate. Oamenii mor încă în Burkina Faso iar accesul la apa potabilă este încă o mare problemă.

Am avut noroc. Şi asta este cert când te naşti într-un loc ca acela. Dar am avut noroc. Am avut o bursă. Am putut merge să studiez în Germania.

Deci, cred, că nu trebuie să vă explic ce mare privilegiu este pentru mine să fiu astăzi aici. Din Gando, satul meu din Burkina Faso, la Berlin în Germania unde am devenit arhitect este un mare pas. Dar, ce să fac cu acest privilegiu? Student fiind am vrut să ofer oportunităţi copiilor din Gando. Să îmi folosesc abilităţile construind o şcoală. Dar cum să fac asta fiind încă student şi fără a avea bani? Am început să fac desene şi să solicit bani. A aduna fonduri nu este foarte uşor. Mi-am rugat colegii de clasă să facă economii la cafea şi ţigări, pentru a-mi sponsoriza proiectul. Doi ani mai târziu, am putut strânge 50.000 de dolari.

Când m-am întors în Gando să le duc vestea, oamenii erau încântaţi, dar când au înţeles că voiam să folosesc lutul, au fost şocaţi.

„O construcţie ca asta nu rezistă ploii şi Francis vrea să construiască o şcoală din lut. Pentru asta a fost plecat la studii în Europa în loc să stea să lucreze la câmp cu noi?”

Acolo oamenii construiesc din lut tot timpul, dar nu cred că se poate aduce vreo îmbunătăţire. Şi a trebuie să îi conving pe toţi. Am început să vorbesc cu comunitatea şi i-am putut convinge pe toţi şi am început să lucrăm. Bărbaţi sau femei, toţi locuitorii satului, au luat parte la acest proces. Mi s-a îngăduit să folosesc tehnicile tradiţionale. Podeaua din lut de exemplu, a fost făcută de oamenii tineri care au lucrat ore în şir şi apoi au venit mamele lor care au lucrat şi ele ore întregi, punând apă și bătând. Apoi au venit cei care lustruiesc. Şi au făcut asta cu o piatră, ore întregi. Iar rezultatul este acesta foarte fin, ca o piele de copil. (Râsete) Nu am folosit photoshop. (Râsete) Aceasta este şcoala, construită de comunitate. Pereţii sunt făcuţi integral din blocuri comprimate de lut din Gando. Structura acoperişului este făcută din bare ieftine de oţel care au în interior beton. Iar în sala de clasă, tavanul este făcut din ambele.

Ideea era simplă: să creăm confort în clasă. În Burkina Faso pot fi 45 de grade, şi am vrut ca o ventilaţie simplă să transforme clasa într-un mediu bun pentru copii. Astăzi, proiectul după 12 ani, este încă funcţional. Iar copiii sunt încântaţi.

Iar pentru mine şi comunitate, proiectul a fost un succes imens. A deschis oportunităţile pentru alte proiecte în Gando. Așa că am putut face multe proiecte şi acum o să vă arăt doar trei dintre ele.

Primul este extinderea şcolii. Cum să explic desene şi tehnologie unor oameni care nu ştiu să citească sau să scrie? Am construit un prototip ca acesta. Inovaţia a fost să construiesc o boltă de lut. Şi am început să lucrez cu echipa mea şi a funcţionat. Comunitatea priveşte. Încă funcţionează. Deci putem construi. (Râsete) Am continuat să construim şi iată rezultatul. Copiii sunt fericiţi şi le place. Comunitatea este mândră. Am reuşit. Chiar şi animalele- aceşti măgari de exemplu- iubesc clădirile noastre. (Râsete)

Următorul proiect este librăria din Gando. Şi am început să introducem diferite idei la clădirile noastre dar adesea nu aveam material suficient. În Gando facem vase din lut. Am vrut să le folosim pentru a crea deschideri. Şi le-am adus cum le vedeţi la locul construcţiei, am început să le tăiem şi să le plasăm pe acoperiş înainte de a turna beton şi iată rezultatul. Deschiderile laşă aerul încins să iasă şi lumina să intre. Foarte simplu.

Cel mai recent proiect din Gando este liceul. Vreau să va arăt asta. Inovaţia aici este să aruncăm noroiul ca pe beton. Cum aruncăm noroiul? Am făcut mult mortar şi apoi când combinaţia este cea potrivită şi are forma corectă începem să lucrăm cu comunitatea. Uneori eu sunt plecat. Ei lucrează singuri. Când sunt plecat, ca acum de exemplu.

Un alt factor în Gando este ploaia. Când plouă, ne grăbim să ne protejăm pereţii fragili de ploaie. Nu confundaţi asta cu Cristos şi Jeanne-Claude. Aşa ne protejăm pereţii. (Râsete) În Burkina, ploaia vine foarte repede şi apoi există inundaţiile în ţară. Însă pentru noi, ploaia este bună. Ne aduce nisip şi pietriş pe râu necesare la construcţii. Aşteptăm să stea ploaia. Luăm nisipul, îl amestecăm cu lut şi construim. Simplu.

Scopul proiectului a fost să conecteze oamenii pentru că am vrut ca într-o zi când nu voi mai fi, măcar o persoană din Gando să poată continua munca. Dar surpriză, sunt încă viu. (Râsete)

Iar oamenii îşî pot folosi abilităţile să câştige bani. Pentru asta, oamenii din Gando trebuie să plece de la ţară la oraş, alteori din ţară şi unii nu se mai întorc slăbind astfel comunitatea. Acum însă pot rămâne în ţară şi să lucreze în diferite locuri şi să câştige bani pentru familia lor. Este o nouă calitate în aceasta muncă.

Da, ştiu asta. Am câştigat multe premii prin această muncă, care desigur deschid noi oportunităţi. Acum sunt cunoscut. Dar motivul pentru care fac asta este comunitatea mea.

Când eram copil, am mers la şcoală, iar în vacanţe veneam acasă. La sfârşitul fiecărei vacanţei, îmi luam răms bun de la comunitate, de la fiecare pe rând. Toate femeile din Gando îmi dădeau şi ultimii bani. În cultura mea, acesta e un simbol de profundă afecţiune. Aveam şapte ani, eram impresionat. Am întrebat-o pe mama „De ce mă iubesc aceste femei atât de mult?” (Râsete) Ea mi-a răspuns, „Plătesc pentru educaţia ta sperând să ai succes şi să te întorci într-o zi să ajuţi comunitatea sa trăiască mai bine.” Sper că sunt mândri de mine prin această muncă şi sper că am reuşit să vă demonstrez puterea comunităţii şi să vă arăt că arhitectura poate inspira comunităţile să îşi construiască viitorul.

Mulţumesc. (Aplauze) Mulţumesc. Mulţumesc. Mulţumesc. Mulţumesc. Mulţumesc. (Aplauze)

P.S.  Cei care astazi doriti sa faceti parte dintr-o comunitate crestina, am deschis un forum, un „facebook” crestin.

http://impreuna-lucrare.mixxt.com

Multumesc pentru postare, like sau follow.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Cele mai bine evaluate

Follow Esti crestin? on WordPress.com
SKYLINE REPORTS

comedy magazine

Soonatas

Una exposición de sonidos y melodías

bellafilippi

Developing myself as a writer... Am I good?

⚡️La Audacia de Aquiles⚡️

"El Mundo Visible es Sólo un Pretexto" / "The Visible World is Just a Pretext".-

unveiled rhythms

Life In Verses

Curajul credinței

Comentarii evanghelice, cateheze și alte subiecte religioase

CrestinTotal.ro

Traiesc pentru Cristos

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

Not just food!

with Roxana Barsan

DRAGANESTI-VLASCA

Draganestiul in imagini

Elena Marin Alexe

Eu sunt un om, sunt doar un om...

Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, națiune, sfinți, eroism, istorie...

B a r z i l a i - e n - D a n

Un Barzilai izvorât din Dan - O anagramare pentru Daniel Branzai

CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

EDUCATIE, COMPORTAMENT UMAN, SANATATE, CINE CONDUCE LUMEA, POLITICA, SOCIETATE

indulciricudor.wordpress.com/

Doamne, dă-mi şi mie să mă îndulcesc cu dorul Tău, aprinde dorul acesta în mine. Schimbă-mă, Doamne, uite cum sunt, schimbă-mă cu dragostea Ta (monahia Siluana Vlad)

INFERNUL

Lasati orice speranta, voi, cei ce intrati aici !

Esti crestin?

“Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii”

%d blogeri au apreciat: