Biserica ortodoxa de astazi

http://www.razbointrucuvant.ro/2012/08/22/serafim-rose-schmemann-ortodoxia-pariziana-teologia-academica-moderna/

„… asemenea periodice şi conferinţe sunt oglinda majorităţii tinerilor răsfăţaţi, egoişti şi frivoli de azi care, venind către religie, se aşteaptă să găsească o «spiritualitate cu confort», ceva ce este uşor de acceptat pentru minţile lor imature, prostite de «educaţia modernă»”.

“Adevăraţii «romantici» ai vremurilor noastre sunt reformatorii ortodoxiei pariziene care, defaimând autentica Tradiţie ortodoxă, doresc să înlocuiască autentica concepţie ortodoxă cu un surogat lumesc bazat pe gandirea apuseană modernă”.

“Lipsa de putere a ortodoxiei, aşa cum se exprimă şi se trăieşte in mare parte astăzi, este fără indoială produsul sărăciei şi al lipsei de seriozitate a vieţii contemporane. Ortodoxia de azi, cu preoţii, teologii şi credincioşii ei a devenit lumească“.

“Teologia predată ca ştiinţă cercetează de obicei lucrurile istoric şi, ca urmare, ele sunt inţelese in chip exterior. Intrucât nevoinţa patristică şi experienta lăuntrică lipsesc, acest tip de teologie este plin de nesiguranţă şi de intrebări (Cuviosul Paisie Aghioritul, Epistole, 1975).

Pr. Serafim nota că asemenea teologi adevăraţi „de regulă nu se găsesc in academiile ortodoxe şi nici la pompoasele «conferinţe teologice». Ei trebuie căutaţi in locuri smerite, şi de obicei nici nu poartă numele de «teologi». Ei inşişi nu ar indrăzni să numească transmiterea tradiţiei teologice ortodoxe mai mult decât «credincioşie faţă de Sfinţii Părinţi» — dar tocmai această credincioşie şi această smerenie îi scot in evidenţă ca purtători ai autenticei Tradiţii ortodoxe, calităţi care le lipsesc celor mai renumiţi «teologi ortodocşi» de azi”.

Un comentariu (+add yours?)

  1. iogabriel
    nov. 16, 2013 @ 18:54:12

    Ce cauta Sf. Ap. Pavel in Areopag? Era una cu atenieni?
    „Pavel a stat în picioare în mijlocul Areopagului şi a zis: „Bărbaţi atenieni! În toate privinţele vă găsesc foarte religioşi.
    23 Căci, pe când străbăteam cetatea voastră şi mă uitam de aproape la lucrurile la care vă închinaţi voi, am descoperit chiar şi un altar pe care este scris: „Unui Dumnezeu necunoscut!” Ei bine, ceea ce voi cinstiţi fără să cunoaşteţi, aceea vă vestesc eu.
    24 Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini.
    25 El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile.
    26 El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor,
    27 ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.
    28 Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: „Suntem din neamul Lui…”
    29 Astfel, dar, fiindcă suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie să credem că Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu meşteşugirea şi iscusinţa omului.
    30 Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;
    31 pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morţi…”
    De ce nu incercam sa facem cum a spus sfantul ap Pavel filipenilor : „Nu că am şi câştigat premiul, sau că am şi ajuns desăvârşit; dar alerg înainte, căutând să-l apuc, întrucât şi eu am fost apucat de Hristos Isus. Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus. Gândul acesta dar să ne însufleţească pe toţi, care suntem desăvârşiţi; şi dacă în vreo privinţă sunteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă. Dar în lucrurile în care am ajuns de aceeaşi părere, să umblăm la fel.”
    Dezbinările din Corint.
    1 Cât despre mine, fraţilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos.
    2 V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi,
    3 pentru că tot lumeşti sunteţi. În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni?
    4 Când unul zice: „Eu sunt al lui Pavel!”, şi altul: „Eu sunt al lui Apolo”: nu sunteţi voi oameni de lume?
    5 Cine este Pavel? Şi cine este Apolo? Nişte slujitori ai lui Dumnezeu, prin care aţi crezut; şi fiecare după puterea dată lui de Domnul.
    6 Eu am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească:
    7 aşa că nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face să crească.
    8 Cel ce sădeşte şi cel ce udă sunt totuna; şi fiecare îşi va lua răsplata după osteneala lui.
    9 Căci noi suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu. Voi sunteţi ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu.
    3. Eu am spus “Lumea continua sa faca pacate de moarte, pe cand crestinul nu…”
    R.dvs : Ce verset din Sfanta Scriptura sustine aceasta? Nici-unul. Sa incepem :
    a. Voi nu v-aţi împotrivit încă până la sânge, în lupta împotriva păcatului.
    b. Sotia lui Lot a avut voie sa uite inapoi?
    c. Isus i-a răspuns: „Oricine pune mâna pe plug, şi se uită înapoi nu este destoinic pentru Împărăţia lui Dumnezeu.”
    d. 1 De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos şi să mergem spre cele desăvârşite, fără să mai punem din nou temelia pocăinţei de faptele moarte şi a credinţei în Dumnezeu,
    2 învăţătura despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică.
    3 Şi vom face lucrul acesta, dacă va voi Dumnezeu.
    4 Căci cei ce au fost luminaţi odată – şi au gustat darul ceresc, şi s-au făcut părtaşi Duhului Sfânt,
    5 şi au gustat Cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor –
    6 şi care totuşi au căzut, este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi şi aduşi la pocăinţă, fiindcă ei răstignesc din nou, pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L dau să fie batjocorit.
    7 Când un pământ este adăpat de ploaia care cade adesea pe el şi rodeşte o iarbă folositoare celor pentru care este lucrat, capătă binecuvântare de la Dumnezeu.
    8 Dar, dacă aduce spini şi mărăcini, este lepădat şi aproape să fie blestemat şi sfârşeşte prin a i se pune foc.
    9 Măcar că vorbim astfel, preaiubiţilor, totuşi de la voi aşteptăm lucruri mai bune şi care însoţesc mântuirea.
    10 Căci Dumnezeu nu este nedrept ca să uite osteneala voastră şi dragostea pe care aţi arătat-o pentru Numele Lui, voi, care aţi ajutorat şi ajutoraţi pe sfinţi.
    11 Dorim însă ca fiecare din voi să arate aceeaşi râvnă, ca să păstreze până la sfârşit o deplină nădejde,
    12 aşa încât să nu vă leneviţi, ci să călcaţi pe urmele celor ce, prin credinţă şi răbdare, moştenesc făgăduinţele.”
    e. ” Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.”
    ” Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea,
    20 închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide,
    21 pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. ”
    ” 3 Curvia sau orice alt fel de necurăţie, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi.
    4 Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabă cuvinte de mulţumire.
    5 Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu.
    a acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste oamenii neascultători.
    7 Să nu vă întovărăşiţi, dar, deloc cu ei.
    8 Odinioară eraţi întuneric; dar acum sunteţi lumină în Domnul. Umblaţi deci ca nişte copii ai luminii.
    9 Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire şi în adevăr.
    10 Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului
    11 şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le.
    12 Căci e ruşine numai să spunem ce fac ei în ascuns.
    13 Dar toate aceste lucruri, când sunt osândite de lumină, sunt date la iveală; pentru că ceea ce scoate totul la iveală este lumina.
    14 De aceea zice: „Deşteaptă-te tu care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.”

    Sunt multe alte versete daca nu sunt suficiente, sa imi spuneti.

    Răspunde

Multumesc pentru postare, like sau follow.

Cele mai bine evaluate

Follow Esti crestin? on WordPress.com
Ileana Balaciu's Weblog

(pagina lu' mama mea)

Reacționarii

Nevoia de Contra-revoluție

Brief

first I would like to inform myself briefly

SITE UNDER CONSTRUCTION

Nutritional deficiencies? (I can help you)eat what you want but apply corrections - we need some micronutrients every day, the body does not reserve for anything

fair nutrition

balanced and personalised nutrition

SKYLINE REPORTS

comedy magazine

Soonatas

Una exposición de sonidos y melodías

⚡️La Audacia de Aquiles⚡️

"El Mundo Visible es Sólo un Pretexto" / "The Visible World is Just a Pretext".-

unveiled rhythms

Life In Verses

CrestinTotal.ro

Traiesc pentru Cristos

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

Not just food!

with Roxana Barsan

DRAGANESTI-VLASCA

Draganestiul in imagini

Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, națiune, sfinți, eroism, istorie...

Barzilaiendan

Un Barzilai izvorât din Dan - O anagramare pentru Daniel Branzai

CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

EDUCATIE, COMPORTAMENT UMAN, SANATATE, CINE CONDUCE LUMEA, POLITICA, SOCIETATE